Fotoğraf ve önemli belgeler nasıl yedeklenir?
Fotoğraf makinesi veya cep telefonu ile anı ölümsüzleştirmek adına çektiğiniz fotoğrafları olası bir disk arızasında kaybetmek istemezsiniz değil mi? Teknolojik cihazlar her ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da sonradan oluşan mekanik hatalar veya daha önce farkına varmadığımız üretim hataları, verilerimizi kaybetmemize neden olabilir. Son zamanlarda giderek yaygınlaşan bulut yedekleme araçlarını kullanarak veri kaybı riskinizi minimuma indirebilirsiniz. Aynı şekilde belirli periyotlarda fotoğraflarınızı veya önemli olarak nitelendirdiğiniz belgeleri DVD ‘ye yazmak sizi rahatlatacaktır. Eğer bulut yedekleme kullanacak olursanız Google Drive, Yandex Disk, Microsoft Skydrive, Amazon Cloud Drive ve Dropbox gibi güvenilir siteleri tercih edebilirsiniz. Tüm firmalar belli bir boyuta kadar yedeklemelerinizi ücretsiz yapmanıza olanak sağlayabiliyor. Karşılaştırma yaparken Alan / Aylık Fiyat oranını kullanacağım. Ekonomik olması için, sizin de tahmin ettiğiniz gibi A/F oranının yüksek olması gerekiyor.
Google Drive Google hesabınıza tahsis edilen 15 GB alanı ücretsiz şekilde kullanabilirsiniz. Atılan her dosyanın boyutu 10GB’ı aşamaz. 15 GB’ı 16 TB’a kadar para karşılığında arttırabilirsiniz. Google’da depolama alanı arttıkça fiyat da ücret ile aynı oranda artmakta. Google Drive’a 20 A/F verebiliriz.
Yandex Disk Yandex Disk üye olan herkese 3GB alan vermekte. Yandex Disk programını bilgisayarınıza kurduktan sonra 3GB daha kazanıyorsunuz. İlk dosyayı yüklediğinizde 2GB daha kazanıyorsunuz. Sosyal ağlardan birinde Yandex Disk’in promosyon bağlantısını paylaşırsanız 2GB daha kazanıyorsunuz. Böylelikle 10GB alanınız oluyor. Yandex Disk’e davetiye ile üye olursanız fazladan 1GB alan hesabınıza ekleniyor. Size davetiye gönderene ise 0.5 GB ekleniyor. Yani Yandex’te 20 arkadaşınızı davet edip üye yaptırdıktan sonra 10GB daha kazanabiliyorsunuz. Böylelikle 21 GB alanınız oluyor. Eğer Yandex Browser’ı de indirirseniz 1 yıllık 5GB alanı daha ücretsiz şekilde alabiliyorsunuz. Böylelikle 26GB alanınız oluyor. Google’da olduğu gibi Yandex’te de belirli bir ücret karşılığında size ücretsiz olarak verilen alanı genişletebiliyorsunuz. Yandex’teki fiyat tarifesi Google’a göre daha avantajlı. Fiyat artış oranı alan artış oranından daha düşük. Ayrıca Yandex, 12 Aylık ödeme yaptığınızda 2 ayı hediye ediyor. Dosya boyutu sınırı Google’ın sınırı ile aynı; 10GB. A/F oranı boyut alanı arttıkça artıyor. 10 A/F ile 33 A/F arasında değişiyor.
Microsoft SkyDrive SkyDrive’a varsa mevcut hotmail hesabınız ile giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra 7GB ücretsiz alana sahip oluyorsunuz. Ücretsiz sahip olduğunuz alanı yukardaki biraz önce tanıtmış olduğumuz firmalardan daha uygun fiyata genişletebilirsiniz. SkyDrive’ın kötü yanı ödemelerin sadece yıllık yapılması ve dosya başı yükleme limitinin 2GB olması. Yıllık olması dolayısı ile A/F oranı bir hayli yüksek. Boyut arttıkça 32 A/F olan oran değer 26 A/F ye kadar düşüyor.
Amazon Cloud Drive Amazon, 5GB ücretsiz alan veriyor. Eğer alanınızı arttırmak isterseniz Microsoft SkyDrive’ın istediği gibi yıllık ödeme planı oluşturmanızı istiyor. Dosya yükleme limiti ise 2GB. A/F oranı 24.
Dropbox Dropbox üye olan herkese ücretsiz 2GB veriyor. Sisteme dahil ettiğiniz kişi başına 0.5GB ücretsiz alan vermekte. Bu şekilde maksimum 18GB ücretsiz alana sahip olabilirsiniz. Dosya boyutu limiti yok. Aylık veya yıllık ödeme yaparak alanınızı genişletebilirsiniz. Aylık ödeme yaparsanız A/F oranı 10, yıllık ödeme yaparsanız A/F oranı 12.
Sonuç Olarak
Eğer fotoğraflarınızı ücretsiz olarak yedeklemek istiyorsanız Yandex Disk, Google Drive ve Dropbox iyi bir seçim olacaktır. Verilen ücretsiz alanlardan daha fazla alana ihtiyacınız varsa Microsoft SkyDrive daha hesaplı olacaktır. Yedeklediğiniz fotoğraflara, internet bağlantısı olan her bilgisayardan erişebilmeliyim veya akıllı sınıfına giren cihazlardan da bakabileyim şeklinde bir beklentiniz yok ise DVD’ye yedeklemek daha ekonomik olacaktır. Microsoft SkyDrive yıllık 186 lira karşılığında 200GB alan sağlamakta. 186 lirayı DVD’de saklamak için kullanırsanız ve DVD’nizi iyi koşullarda saklayabilirseniz min. 10 yıllık 1.6TB alana sahip olabilirsiniz. Yıllık 18.6 Liraya 1.6TB alanınız olur. Böylelikle 80 kat daha ucuza mâl etmiş oluyorsunuz.
DVD Ömrünü Uzatmak İçin Yapmanız Gerekenler
|